rackarunge

Alla inlägg under december 2013

Av Emmelie Larsson - 5 december 2013 17:15

Nu när det börjar bli kallare ute så kan man läsa en del om täcke för hund. Många diskussioner och tyvärr hör man fortfarande alldeles för mycket negativa tankar om just täcke för hund.
Oftast från de äldre faktiskt som alltid kommer med förklaringen "man behövde inte täcke förr" och "vargen har inget täcke". Nej vargen har inte täcke, men de är även utomhus året runt och skapar en päls för att klara det kalla klimatet. Sen kan de säkert frysa ibland men de har bra mycket bättre förutsättningar. Och förr, nej då visste man inte heller lika mycket som man vet nu, och vem sa att hundarna inte frös förr? Att de inte skapade större skaderisker. Allt utvecklas. 2013 borde folk vara mer pålästa!


Det finns vissa raser som "i regel" inte behöver täcke alls. De har tjock päls, underull mm. Men sen finns även tex. greyhound, whippet, amstaff, staffe, nakenhundar mm som absolut måste/borde ha täcke när det är ett par minus ute. Att hundar ska klara av kylan tycker jag är skitsnack i vissa fall. Hundarna bor inne och sen ska de plötsligt ut för att sen in igen och sedan ut. Kroppen hinner inte direkt vänja sig och skapa tjockare päls medan man är ute. Bor hunden däremot alltid ute, ja då hinner de skapa en tjockare päls. För de som bor inne i vanliga fall som de flesta gör, så är inte pälsen tillräckligt isolerande.


Säger inte att alla hundar fryser, men många fryser. Och att dessutom ha hunden i bilen och skifta hunden mellan att vara aktiv och sedan in i bilen och vara passiv gör att kroppstemperaturen höjs och sänks snabbt. En hund som är kall har en mycket större skaderisk än den hund som får en ordentlig uppvärmning och får ha ett täcke på sig för att bibehålla värmen. Kyla är slitsamt för muskler, senor, leder och ligamenten i kroppen och ett täcke håller dessa muskler och vävnader mer värmeisolerande. Kyla leder till nedsatt cirkulation, nedsatt presentationsförmåga, kan ge stress och spänningar, nedsatt känsel och motorik mm.  Ju kallare en hund är desto mer sliter det på kroppen.

En hund som skakar, fryser. Att ha hundarna i bilen nu under vinterhalvåret och träna dem korta stunder för att sedan låta hundarna vara passiva ett tag, det är lika med stora skaderisker.
SÅ, även om hunden inte skule frysa för att du anser att den har bra päls och underull, så behåller du lederna och håller skaderisken lägre med hjälp av täcke och en bra uppvärmning innan ni kör igång. Uppvärmning brukar vara mellan 15-20minuter. Och sen är det även viktigt med nedvarvning!

Det finns massa olika täcken. Vissa har mer syfte än bara ge lite värme, andra skyddar mot regn. Kolla runt. Det är inte töntigt eller idiotiskt att värna om sin hunds hälsa. Man behöver inte alltid ha ett täcke på hunden, men framför allt när man växlar med passivitet och aktivitet och att ligga och vila i bilen då tycker jag det är klockrent och viktigt. Har du en skadad hund eller vill förebygga skador - använd täcke! Och vara noga med uppvärmning, nu menar jag inte att man släpper hunden lös för vind och våg utan man värmer först upp i koppel. Annars är skaderisken stor om inte större om du bara släpper hunden lös dirfekt.

Ta hand om era älskade hundar!


Presentation


En blogg om rottweilerbruden Olga född 120820 samt vår nya pojke Hyzz, en Australian Kelpie född 140614.

Följ vår vardag och våra äventyr i text och bilder :)

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards